25 Ağustos 2013 Pazar

6.-12.ay Beslenme


Gerek ilk oğlumda gerekse küçük oğlumda ek gıdalara geçişleri heyecanla bekledim. Şanslıyım ki her iki oğullarımda beslenme konusunda fazla bi sıkıntı yaşamadım.
İlk başlarda Mehmet Emin biraz zorlamış olsa da 2 ay sonra ek gıdalara tamamiyle alışmış olduk. Mehmet Emin de biraz zorlanacağımı tahmin etmiştim çünkü çok iştahlı emen bir bebek değildi. Sanırım abisi Ali Kemal ile karşılaştırdığım için bana öyle geliyordu. Ali Kemal iştahlı bir bebekti ve emmeyi hiç bir zaman red etmezdi, karnı tok olsa bile:) Oysa Mehmet Emin'i doyduğu zaman hiç bir şekilde emzirmek mümkün olmuyordu. Fakat kilo artışı ve gelişimi gayet normal değerlerde ilerliyordu.
Önce cam rendede rendelenmiş ve suyu süzülmüş elma suyuyla başladım ek gıdaya. Her gün bir kaç çay kaşığı verirdim. Çok fazla istekli olmasada ayırdığım miktarı bitirirdi. Sonra kendi mayaladığım yoğurtla devam ettim ek gıdaya. Yoğurdu hiç sevmemişti. Biraz ara verip sebze çorbalarına devam ettim. En son ise yumurta karışımına geçtim. İlk iki ay ek gıdaları hiç bir şekilde iştahlı yemedi. Fakat ben iştahsız bir bebeğe alışık olmadığım için (çünkü abisi beyaz peynir dışında hiç bir ek gıdayı red etmediği için) verdiğim her yeni ek gıdayı yemesini bekliyordum. Örneğin yoğurdu sade yemediği için önce pekmezle tatlandırdım, yemedi, sonra bebek bisküvisiyle biraz alışmaya başladı. Sebze çorbalarında ise yine zorlanarak yerdi. Önce ağzında bir süre beklettikten sonra yutardı. İlk iki ay bu şekilde devam etti. Fakat daha sonra düzeldi ve her gün düzenli olarak 5 öğününü yemeye başladı. Yoğurdu artık sade yemeye başladı. Bunun dışıda anne sütüne devam. Beslenme listesine gelince:

sabah kahvaltısı:
yumurta sarısı, ince ezilmiş ceviz, zeytin ezmesi, bebek bisküvisi, üzüm pekmezi karışımı. Beyaz peyniri hiç bir şekilde sevdiremediğim için sabah kahvaltısına
dahil edemedim.



kuşluk saati: 1 kase meyve püresi:
mevsime uygun meyveler seçilir ve birkaç meyve çeşidi cam rendede rendelenip püre halinde verilir, öreğin
muz, mandalina, hurma
nar suyu, hurma (narın ekşi tadı hurmanın sayesinde tatlanıyor)
elma, armut, muz
çilek, kiraz, mor erik, şeftali
gibi karışımlar



 
 
 



öyle yemeği: 1 kase çorba
tavuk suyu şehriyeli çorba
kuzu veya dana etli suylu şehriye çorba (düdüklü tencerede haşlanıp ince ince doğranılır)
sebzeli çorba (Patates, havuç, maydanoz mutlaka olur ilave olarak mevsime uygun sebzeler (brokkoli, taze fasulye ıspanak, kıyma)
kırmızı mercimek çorba
ezogelin çorba
ev yapımı tarhana çorbası
 




 



ikindi saati: 1 kase yoğurt
günlük sütten yapılmış ev yoğurdu



akşam saati: 1 kase muhallebi
yarım su bardağı su, 1 tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı irmik, kaynanaya kadar pişirilir ve pekmez ile tatlandırılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder